Jak dolecieć do Etiopii?

Jest kilka możliwości przelotu do Etiopii. Lufthansa oferuje lot z przesiadką we Frankfurcie. To o tyle wygodne, że do Frankfurtu można dolecieć z wielu polskich miast. Jeśli rano wystartujemy np. z Warszawy, to wieczorem dotrzemy do Addis Abeby. Lot powrotny z etiopskiej stolicy startuje późnym wieczorem i po przesiadce we Frankfurcie do Polski udaje się dotrzeć następnego dnia rano.

Do Addis Abeby codziennie lata Turskich Airlines, oczywiście konieczna jest przesiadka w Stambule. W tym wypadku będziemy na miejscu po północy.

Kolejny przewoźnik na tej trasie to Emirates przez Dubai. Warto sprawdzić,  mają czasem najtańsze bilety.

Z kilku europejskich miast latają etiopskie linie Ethiopian Airlines. Jeżeli wybierzemy podróż przez Frankfurt lub Tel Aviv, będziemy w Addis Abebie przed szóstą rano. To opcja dla tych którzy chcą, bez zatrzymywania się w stolicy lecieć dalej. Ethiopian to przewoźnik cieszący się bardzo dobra opinią, przez wielu uważany za najlepszego w Afryce. Linia jest członkiem Sojuszu Star Aliance, tego samego do którego należy nasz LOT. Z tego powodu doloty z polskich miast realizowane są zazwyczaj samolotami naszego narodowego przewoźnika.

Ekonomiczną opcją, szczególnie dla mieszkańców zachodnich części Polski, może być lot z Berlina liniami Egipt Air. To również członek Star Aliance. Serwis z Berlina oferuje również Turkish Airlines.

Zapraszamy do kontaktu. Każdą podróż planujemy indywidualnie w zależności od wymagań, potrzeb i upodobań klientów.

Formularz kontaktowy

Leżąca w regionie nazywanym Rogiem Afryki Etiopia kojarzy się niemal wyłącznie z wojnami i głodem. To zupełnie nieuprawniona ocena mieszająca obrazy z przeszłości z szukającymi taniej sensacji relacjami mediów. W rzeczywistości nie tylko w mojej ocenie Etiopia jest jednym z najciekawszych miejsc na naszej planecie. Na turystów czekają zapierające dech w piersiach krajobrazy i majestatyczne góry, zabytki i sięgająca korzeniami 3 tyś lat wstecz religia i kultura.

Czytaj więcej: Etiopia - praktyczne informacje

Jest pewne, że ludzie zamieszkiwali tereny dzisiejszej Etiopii od zarania historii. Świadectwem tego są choćby rysunki odkryte na ścianach jaskiń. W czasach nam bliższych na tym terenie wykształciła się ogromna różnorodność etniczna i językowa. Jedne plemiona zamieszkały nad brzegami rzeki Omo, inne nad Mago. Są takie które prowadzą pasterski tryb życia, inne trudnią się rolnictwem. Bardzo trudno jest je jednoznacznie scharakteryzować. To trzeba po prostu zobaczyć.

Czytaj więcej: Plemiona południa Etiopii

Na terenie Etiopii znajduje się ogromny płaskowyż rozciągający się na wysokości od 2 do 3 tysięcy metrów n.p.m.. Na północy i w centrum kraju jest 25 szczytów wznoszących się na ponad 4 tysiące metrów. Takie położenie dało krajowi przydomek "dachu Afryki" i zapewnia wspaniałe widoki i wrażenia. Na przykład w górach Semien znajduje się kilka szczytów mierzących ponad 4 tysiące metrów z najwyższym wzniesieniem- górą Ras Dashen mającą 4630 metrów. To według Etiopskiej Organizacji Turystycznej czwarta pod względem wysokości góra na całym kontynencie.

Czytaj więcej: Trekking na dachu Afryki

Historia Etiopii zaczyna się z naszym praprzodkiem- Lucy. Żyła ona przed 3,2 milionami lat w miejscu nazywanym dziś Doliną Awash w Hadar. Szkielet Lucy odnaleziono w roku 1974. Naukowa nazwa Lucy to Australopithecus Afarensis. Pierwsze słowo oznacza "Południową małpę człekokształtną” drugie, że została odkryta w regionie Afar. Etiopczycy nazywają ją “Dinqnesh” co oznacza Piękna.

Czytaj więcej: Wyprawy archeologiczne

O Etiopii można powiedzieć, że to raj dla ornitologów. W 1971 liczbę żyjących tu gatunków oceniano na 827. Dziś szacuje się ją na około 850 z czego 16 endemicznych. Podobnym wynikiem mogą się w Afryce pochwalić tylko Tanzania i RPA. Ostatni endemiczny gatunek został poznany w roku 1992 na terenie parku narodowego Nechisar.

Czytaj więcej: Obserwacja ptaków

Tradycyjna etiopska kuchnia zapewnia prawdziwe bogactwo wyrazistych smaków. Bazuje przede wszystkim na ostro przyprawionych warzywach i potrawach mięsnych. Podstawową przyprawą jest pikantna berberi – czerwona pasta z mielonej ostrej papryki, lub mitmita – jej sypka odmiana z niewielkim dodatkiem soli. Pieprz jest praktycznie nieużywany, sól w niewielkich ilościach. Auazi to bardzo pikantna pasta o ciekawym smaku. Sporządza się ją z ostrej papryki i warzyw poddanych procesowi fermentacji.

Wyprawy do Etiopii - najciekawsze trasy

Czytaj więcej: Kuchnia Etiopii

Epos Kebra Nagast czyli Chwała Królów to dla Etiopczyków jedyna prawda o ich historii. Jej częścią jest barwna opowieść o spotkaniu i miłości królowej Saby i króla Salomona. Wszystko zaczęło się gdy bogaty etiopski kupiec Tamarin przybył do Jerozolimy, by dostarczyć materiały do budowy świątyni. Kupca oczarowała mądrość izraelskiego monarchy i po powrocie opowiedział o wszystkim swojej królowej. Uznała ona, że na świecie istnieje nic bardziej wartościowego niż mądrość. Mądrość jest słodsza niż miód, bardziej rozwesela niż wino, świeci jaśniej niż słońce i dale większą sławę niż złoto i srebro.

Czytaj więcej: Saba i Salomon

Krzyż był dla etiopskich chrześcijan bardzo ważny od zarania ich państwowości. Pierwszy chrześcijański król - Ezana umieścił już w IV wieku jego symbol na monetach. Etiopskie krzyże ewoluowały przez wieki i dziś podobne bogactwo form nie występuje nigdzie indziej na świecie.

Czytaj więcej: Etiopskie krzyże