Podczas naszej wyprawy do Etiopii „Śladami smaków i aromatów kawy” zapoznamy się z tajnikami uprawy i przetwarzania kawy. Będziemy spacerować po dziewiczej dżungli z małpami Gereza tańczącymi nad głowami. Ta wycieczka do Etiopii pozwoli odkryć piękno i różnorodność etiopskiej fauny i flory. Od pracowników plantacji i miejscowych dowiemy się wszystkiego o procesach, dzięki którym ziarna kawy mogą być eksportowane na rynek międzynarodowy. Dla Etiopii kawa jest najważniejszym towarem eksportowym. W czasie tej objazdowej wycieczki do Etiopii odwiedzimy również etiopskie plantacje herbaty, pieprzu i imbiru.
Ogromne, przemysłowe plantacje kawy znajdują się w południowo-zachodniej części kraju, ale wszędzie, praktycznie przy każdej chacie, można natknąć się na pojedyncze małe drzewka. Mieszkańcy Południa, których nie stać na prawdziwą kawę, przygotowują napój z łupin pozostających po łuskaniu ziaren kawy.
Ceremonia przygotowywania i picia kawy (która w języku amharskim nazywa się „buna”) jest istotnym elementem kultury w Etiopii. Uważa się, że ojczyzną tego napoju jest etiopska prowincja Keffa. Tradycyjny ceremoniał picia kawy rozpoczyna się od płukania surowych, czyli białych, ziaren. Następnie kawa jest palona, miażdżona w moździerzu i używana do przygotowania napoju. Do tego celu używa się specjalnych, glinianych dzbanków, ogrzewanych węglem drzewnym. Napar wykorzystuje się trzykrotnie. Innym elementem tego zwyczaju stało się podjadanie świeżo przygotowanej prażonej kukurydzy, a piciu kawy towarzyszy zapach kadzidła. Podczas naszej objazdowej wycieczki do Etiopii będziemy obserwowali ten rytuał wielokrotnie i oczywiście kosztowali świeżo przygotowaną kawę, o niepowtarzalnym aromacie.
Wycieczka objazdowa do Etiopii- śladami upraw kawy, herbaty, pieprzu i imbiru
Kod wyprawy: TEP 011
Czas trwania tej wyprawy to: 12 Nocy/ 12 Dni
Zakwaterowanie: Hotele
Dzień 1: Addis Abeba – stolica Etiopii
Wyprawę do Etiopii rozpoczniemy w stolicy kraju Addis Abebie. Szczegółowy program w tym dniu zależy od godziny przylotu. Zakładając poranne lądowanie na lotnisku Bole będzie wyglądał tak: Spotkanie i powitanie na lotnisku przez kierowcę i lokalnego przewodnika. Transfer do hotelu. Rano odpoczynek, po obiedzie wycieczka po Addis Abebie. Wizyta na górze Entoto, gdzie cesarz Menelik ustanowił w 1887 roku Addis Abebę stolicą kraju. Zwiedzanie kościoła Entoto Maryam i Muzeum Pamięci, podziwianie panoramy Addis z tarasów w nowo powstałym parku. W drodze powrotnej wizyta w najstarszej kawiarni w Addis Abebie – Tomoca. Transfer do hotelu w celu odświeżenia. Wieczorem tradycyjna kolacja etiopska z muzyką, tańcami i lokalnymi przysmakami.
Dzień 2: Addis Abeba – Jimma (350 km)
Po śniadaniu wyjazd z Addis i przejazd do Jimmy. Zatrzymamy się na małą filiżankę kawy w Woliso. Z Abelti, w dolnej części przełomu rzeki Omo, wjedziemy na wzgórza, z których będziemy podziwiać piękne krajobrazy granitowych ostańców i lasów akacjowych. Następnie pojedziemy do Jimmy, w której jedną z atrakcji jest Pomnik Kawy – rzeźba przedstawiająca olbrzymi kawowy dzbanek.
Dzień 3: Jimma –Limu Kossa – Jimma
Po śniadaniu wyruszymy na zwiedzanie 300-hektarowej plantacji kawy Limu Kossa. Zobaczymy młyn Harewa Gatira w regionie Limu Kossa. Po południu w programie jest wizyta w Centrum Badań Rolniczych Jimma (Jarco), które jest również Narodowym Centrum Badań nad Kawą. Następnie będziemy zwiedzać z przewodnikiem pałac i mieszczące się w nim muzeum Aba Jiffar, jest on dobrym przykładem tradycyjnej, drewnianej architektury etiopskiej.
Dzień 4: Jimma – WushWush – Mizan Teferi – Bebeka
Tego dnia w programie wycieczki do Etiopii są odwiedzimy na plantacji herbaty. Po śniadaniu wyjedziemy z Jimmy w drogę do WushWush Tea Estate. Wizyta na plantacji herbaty -WushWush Tea Estate, następnie w wytwórni herbaty. Leżąca na wysokości 1900 m n. p. m. plantacja obejmuje 1249 ha. Wzdłuż drogi można zobaczyć charakterystyczne, malowane domy. Są one również w okolicach Mizan en Bebeka. Jeśli czas pozwoli, pospacerujemy po osiedlu kawowym Bebeka.
Dzień 5: Bebeka
Wycieczka na zwiedzanie samochodem największej i najstarszej plantacji kawy w Etiopii. Cały kompleks ma 10 030 ha z czego ponad połowę -5556 ha, zajmuje plantacja kawy. Można tam jeszcze odwiedzić farmę miodu i zobaczyć uprawy przypraw, takich jak pieprz, imbir itp. Jeśli czas pozwoli, odwiedzimy innych ekologicznych producentów kawy w okolicy.
Dzień 6: Bebeka – Jimma – Sheki – Chida – Waka – Sodo
Szacunkowa odległość do przejechania: 450 km. Tego dnia uczestników wyprawy do Etiopii czeka wczesny start, wyjazd z regionu Kaffa i przejazd do Jimmy. Po obiedzie dalsza jazda do Chida. Trasę do Tercha Sodo urozmaicą przeprawy przez rzeki i przełęcze górskie. Następnie czeka nas wspinaczka na przełęcz Wakka. Na szczycie można zobaczyć wiejskie chaty zwane tukulami, otoczone ogrodzeniami z bambusów. Za miejscowością Douro wycieczka rozpocznie się do kanionu jednej z najbardziej znanych etiopskich rzek – Omo. Zatrzymamy się w okolicy mostu, aby podziwiać piękne krajobrazy i przejechać przez jedyny w drodze do miasta Sodo most na rzece Omo.
Dzień 7: Sodo – Awassa (155 km)
Sodo – Shashemene: 130 km Shashemene – Awassa: 25 km
Po śniadaniu wyjedziemy z Sodo i ruszymy w podróż do Awassy przez Shashemene. Po drodze będą liczne postoje, by zobaczyć piękne wioski ludu Wolaita. Po południu czas wolny lub opcjonalna wycieczka łodzią po jeziorze Awassa.
Dzień 8: Awassa – Sidamo coffee projects – Awassa
Po śniadaniu wizyta na targu rybnym 1 km, na południe od ośrodka Lewi. Wizyta w regionie kawowym Sidamo: projekt Fundacji Efico (Spółdzielnia Ferro) w Yirga Alem. Obiad w Yirga Alem lub po drodze.
Dzień 9: Awassa – Yirga Alem – Yirga Cheffe
Awassa – Yirga Alem: 37 km Yirga Alem – Yirga Cheffe: 82 km
Po śniadaniu spacer wzdłuż jeziora ścieżką dla pieszych, rozpoczniemy go od starej wioski Midroc Zewed, gdzie można zobaczyć wiele gatunków ptaków. Po drodze postój na obiad w Yirga Cheffe. Po południu zwiedzanie projektu Yirga Cheffe Coffee Union oraz woreda Kochere (ok. 25 km na południe od Yirga Cheffe) słynącego z produkcji wysokiej jakości kawy Yirga Cheffe.
Dzień 10: Yirga Cheffe-Addis (395 km)
Tego dnia zostawiamy za sobą region kawowy i wrócimy drogą prowadzącą z Kenii na północ. Na obiad zatrzymamy się w Ziway, gdzie można zjeść świeżą rybę prosto z jeziora o tej samej nazwie. Pospacerujemy nad jeziorem, by zobaczyć ptaki wodne, następnie wyprawa wyruszy w dalszą drogę do stolicy Etiopii Addis Abeby. Zatrzymamy się na filiżankę kawy w Ethio Dreamland Hotel w Debre Zeit. Z jego tarasu roztacza się wspaniały widok na powstałe w kraterze wygasłego wulkanu jezioro Bishoftu.
Dzień 11: Addis Abeba
Po śniadaniu przejazd do Kaliti, jednego z podmiejskich miast w południowej części Addis Abeby i jego najważniejszej strefy przemysłowej. Zwiedzanie firmy Kuru Ethiopia Coffee Development PLC. Po południu wizyta na giełdzie towarowej ECX (Ethiopia Commodity Exchange).
Dzień 12: Addis Abeba
Zwiedzanie Muzeum Narodowego i Muzeum Etnograficznego (Instytut Studiów Etiopskich). Zwiedzanie kościoła Świętej Trójcy, gdzie pochowany jest cesarz Hajle Sellasje. Wieczorem transfer na międzynarodowe lotnisko w Bole. Koniec kawowej wyprawy do Etiopii.
Jak każdy program z naszej oferty, może być on dowolnie modyfikowany, w zależności od zainteresowań i czasu jaki możecie przeznaczyć na wyprawę do Etiopii.
Na przykład 5-dniowa wycieczka do Etiopii mogłaby wyglądać tak: